אם אתם מתכוננים לטיול, כדאי שתשכחו מסתיו, חורף, אביב וקיץ, ותכירו שלוש עונות חדשות – היבשה, הרטובה והחמה. כל אחת מהן קרויה על פי כמות הגשמים בה, שלפיה ניתן לתכנן את הביקור בכל אחד מהיעדים ביבשת. היקלעות למזג אוויר לא מתאים במהלך חופשה או טיול יכולה להשפיע מאוד על מידת ההנאה והכיף. בדיוק כפי שלפני תכנון טיול לחרמון נעדיף לבדוק שלא צפויה סערת שלג ולפני חופשה באחד ממלונות אילת נרצה לוודא שהשמש האילתית החמה והטובה תקדם את פנינו, ותאפשר שכשוך בבריכה, כך גם בעת היציאה לטיול ממושך במזרח. על כן מומלץ לשלב בתכניות מחשבה מקדימה על העונות באזור. לפניכם הסבר קצר על כל עונה, ובהמשך המלצות לגבי הזמן המתאים לביקור בכל יעד.
העונה היבשה
העונה היבשה נמשכת בארצות מזרח ודרום אסיה בין החודשים אוקטובר לאפריל, כשאצלנו סתיו-חורף. בעונה זו יורדים מעט מאוד גשמים בדרום מזרח אסיה ומרבית הימים בהירים ושמשיים. למרות שבאזורים מסוימים קיימת לחות גבוהה מאוד, בעיקר בחלק השני של העונה, זוהי התקופה המומלצת ביותר לטייל ביבשת אסיה.
העונה החמה
בחודשים אפריל ומאי, במקביל לאביב הישראלי, שורר מזג אוויר חם מאוד ברחבי מזרח אסיה. ברוב האזורים הטמפרטורות עולות עוד ועוד והלחות גבוהה עד בלתי נסבלת. לכן כדאי להימנע מלתכנן טיול שפרוש כולו על פני חודשים אלו, ולשקול שלא להגיע לאזור בתקופה זו של השנה.
העונה הרטובה
העונה הרטובה מתחילה ביוני ונמשכת עד ספטמבר, ממש במקביל לקיץ בישראל. זוהי עונת המונסונים, גשמים עזים ביותר שמורידים כמויות מים עצומות ונמשכים כמה שעות בכל יום. יחד עם הגשמים, הטמפרטורות עדיין גבוהות, כך שניתן לטייל, כל עוד מודעים לזמני הגשמים ומתכוננים בהתאם. המשמעות של המונסונים, מלבד אי הנוחות שבטיול, היא גם הצפות במקומות רבים בטבע ובערים. לכן יש הבדל בין טיול בקרבת נהרות לבין טיול בעיר עם תנאי מחייה טובים יחסית. בכל מקרה, רבים נוהגים להגיע למזרח דווקא בזמן זה בשנה, כדי ליהנות מהנופים הירוקים, השדות החקלאיים והפסטיבלים שנערכים בעונה הזו.
מתי כדאי לטייל במדינות מזרח אסיה השונות?
• באלי – הזמן הטוב יותר לבקר בבאלי הוא החל מאפריל ועד לאוקטובר, אז מזג האוויר קריר יותר ויבש. מנובמבר עד מרץ גוברת הלחות ומתחילים הגשמים, אך עדיין נוח לטייל בה.
• תאילנד – כמעט כל זמן בשנה טוב לביקור בתאילנד, אך הזמן המומלץ ביותר הוא בין נובמבר לפברואר, אז יורד פחות גשם ופחות חם. אפריל הוא החודש החם ביותר בתאילנד וספטמבר ואוקטובר הם הגשומים ביותר.
• הודו – בצפון הודו החודשים המועדפים הם אפריל עד ספטמבר. בשאר חודשי השנה לא מומלץ להגיע לאזור ההרים, שכן הוא קר ומושלג, ופעמים רבות אזורים שלמים נחסמים לתנועה. בדרום ומרכז הודו מומלץ לטייל בחודשים נובמבר עד מרץ.
• קמבודיה – דצמבר וינואר הם החודשים המועדפים, בשל ירידת הלחות והטמפרטורות. העונה הרטובה בקמבודיה היא ממאי עד אוקטובר.
• ויאטנם – דצמבר עד אפריל הם העונה היבשה, ובשאר חודשי השנה גשום מאוד.
• הונג קונג – מומלץ לבקר באוקטובר עד דצמבר, כאשר ימי השמש הנעימים רבים יותר. החודשים שאינם מומלצים לביקור הם יוני עד אוגוסט.
• מאלזיה – יוני ויולי הם החודשים היבשים ביותר במאלזיה ולכן המומלצים לביקור בה, אך היא נותרת גשומה, חמה ולחה לאורך כל השנה.
• פיליפינים – פברואר עד אפריל הם החודשים המומלצים. העונה היבשה נמשכת מדצמבר עד מאי והעונה הרטובה ממאי ועד אוגוסט.
• סינגפור – לכל אורך השנה. מזג האוויר טוב בה בדרך כלל.
• נפאל – אוקטובר-נובמבר ומרץ-אפריל הם החודשים המועדפים לביקור בנפאל, בעיקר למי שמתכנן לעשות טרק.
• סין – במרבית חלקי סין ניתן לטייל בשתי תקופות בשנה – אוקטובר-נובמבר ומרץ-מאי. שאר החודשים נחלקים בין שיא החורף – שיכול להיות קר מאוד בסין ושיא הקיץ – שיכול להיות חם, לח וגשום מדי.
• טיבט – הגשמים מעטים בטיבט, כיוון שרובה בעלת אופי מדברי. עם זאת, בחורף קר מאוד ולכן החודשים המומלצים לביקור בה הם מאי עד ספטמבר.
לסיכום, מזרח אסיה הוא אזור עצום, שאת רובו מאפיין מזג אוויר חם, לח וגשום. כשמתכננים טיול כדאי להתעדכן בזמן המומלץ בשנה לביקור בכל אחת מהמדינות. ובכל מקרה, לפני הנסיעה כדאי להקפיד על ביטוח נסיעות לחו"ל שמתאים לאזור ולאופי הטיול שלכם, ומאפשר טיול בראש שקט בכל מזג אוויר.