יום ד 8.6.16 – יום רביעי –
chocholow מכרה המלח קרקוב
מרחק – 153 ק"מ
לאחר ארוחת הבקר שהוכנה הפעם ע"י חמתו של פרנטישק מיודענו, והעמסת המזוודות נפרדנו ויצאנו לדרך בסביבות 8.30 . תדלקנו ביציאה מהעיירה והמשכנו לכוון פולין לכפר צוצולוב – Chocholow הבנוי מבולי עץ האופיינים לסביבה והשוכן בפאתי זקופאנה. הגענו לפני 10.00 חנינו ברחבת הכנסיה ושוטטנו בין בתי הכפר וכן נכנסנו לסדנת אומן גילוף עץ.
העיירה Chocholow – שוכנת 17 ק"מ מזרחית לזקופאנה מאז המאה ה 19 וייחודה בכך שכמעט רוב הבתים עדיין עומדים על תילם. ראיתם את הסרט חזרה לעתיד? זו חזרה לעבר. בבניין מס 28 קיימת סדנה של אומן עץ מקומי. מעניין אבל אם אין זמן לא חובה להגיע לכאן.
מכרה המלח
לאחר כשעה יצאנו לכוון קרקוב כשהיעד הראשון הוא מכרה המלח.
הגענו בעזרת הgps ישירות למכרה בסביבות הצהריים מיד נעמדנו בתור בטור/בתור לרכישת כרטיסים לחלקנו מאחר וחלק מחברינו כבר ביקרו שם בעבר. היתר הלכו לשבת בבית קפה סמוך.
בהגיענו לקופה המוכרת לא רצתה להכיר בתעודות אזרח ותיק והעיתונאי של אחד מאיתנו, לפיכך רכשנו כרטיסים במחיר מלא לשעה 13.00 (84 זלוטס לגולגולת) בהסברים באנגלית. לאחר שתייה חטופה בבית הקפה חזרנו למקום הריכוז לקבוצה באנגלית, "העיתונאי" התעשת והלך למרכז האינפורמציה הוציא אישור כניסה חינם עקב היותו בעל תעודת עיתונאי ואץ רץ לקופה להמירו בכרטיס חינמי. תוך כדי זה שהתחלנו כבר להיכנס למכרה הוא הספיק והקופאית מן הסתם התפוצצה מזעם. (שתתפוצץ)וההפרש במחיר חולק כרגיל בינינו כמו בכל הטיולים המשותפים.
בתחילה ירדנו 64 מדרגות עץ והתחלנו לסייר במכרה המלח שהפעילות בו התחילה עוד בימים הביניים. המכרה יפה ומעניין בצורה יוצאת מן הכלל אין לחות וריח טחב מאחר והמלח סופח לחות.
ירדנו 64 מהלכים של 8 מדרגות סה"כ 512 מדרגות, החזרה לפני השטח הייתה במעלית כורים שנראתה כמו כלוב פלדה.
מכרה המלח – המקום הוכרז כמורשת עולמית של אונסק"ו ובצדק רב. הסיור הוא כשעתיים וחצי בתוך מעברים, מחפורות, ואולמות בתוך המכרה. סיום הסיור הוא בכנסיה ייחודית העשויה כולה כולל נורות ושאר החפצים מגושי מלח לבנים או שחורים. הסיור כולל אגם תת-קרקעי, פסלים, קפלה ואף אולם חתונות. כל חולי האסטמה מוזמנים לבקר. לא פחות ולא יותר במקום גם בית מלון Grand Sal Hote ומסעדה בעומק של כ 125 מטר. המכרה היה פעיל החל מהמאה ה 13 ועד לשנת 2007 שאז הופסקה בו הפעילות והפך לאתר תיירותי. מעניין וחבל לפספס.
נפגשנו עם היתר שחיכו לנו עם בייגלה והלכנו לחניון ויצאנו לכוון קרקוב בסביבות 15.00 תוך כדי פקקים אדירים בעיר עצמה והגענו לאחר שעה למלון בסט ווסטרן אולד טאון בכניסה לעיר העתיקה. חנינו בחצר המלון קבלנו חדרים (המעלית עצרה כל חצי קומה כך שהיה צריך לסחוב מזוודות).
לאחר התרעננות יצאנו לעיר העתיקה. בדרך לכיכר אחד החברים סיכם עם בעל רכב חשמלי קטן בשם פטריק שייקח אותנו ביום המחרת בבקר לסיבוב באתרי העיר החשובים, וגם קיבל המלצה למסעדה ליד הכיכר.
המשכנו לכיכר הענקית והמרשימה (החלפנו יורו לזלוטי תוך כדי שלא שמנו לב שמזמברים אותנו בשער – לבדוק במספר צ'נג'ים cantor בפולנית את השערים ).
כך שוטטנו סביב הכיכר תוך התרשמות מהסייסות היפות מפעילות הכרכרות וכן מכמות הפולניות היפות עד שעה 19.00 ואז הלכנו למסעדה ששכנה בקרבת הכיכר בחצר ואכלנו אוכל פולני טיפוסי כולל בירה מצוינת, הזמנו פלטת בשרים סטייק ופירוג'ים וכרוב ממולא וברכיים של בקר נמוך. היה מצוין הכמות ענקית והשארנו חלק מהאוכל .
המחיר היה סביר, בדרך החוצה התלבש עלינו משדל הלקוחות של המסעדה שפטריק בעל הרכב החשמלי ששידך לנו את המסעדה דפק אותו בדמי טיפול( וכך כל פעם שראה אותנו למחרת). זהירות מאלו שמזמינים אתכם לכניסה למסעדה.
חזרנו למלון בסביבות 22.00 ומיד הלכנו לישון לאחר יום מפרך. (שם המסעדה: chlopskie כתובת: grdzka 9 )
קרקוב – חובה לבקר – עיר יפהפיה. במקור היתה מקום מושבם של מלכי פולין. כיום עיר תיירותית במלוא מובן המילה. נתחיל:
ככר השוק – Rynek Glowny) – אחת הכיכרות מתקופת ימי הביינים והיפות והגדולות ביותר באירופה. ככר השוק היא מקום הומה פאבים, מועדונים ומסעדות, תערוכות שונות ועוד. בלילה, עוד יותר יפה. הכל מואר בתאורה צבעונית.
כנסית מריה הקדושה – ממזרח לככר, בעלת מבנה של שני מגדלים לא זהים (הסבירו לנו מדוע אבל כבר לא זוכרים). הכניסה מלאה בויטראז'ים מתקופות שונות ובציורי קיר אופייניים לנצרות.
הרובע היהודי והמעניין ביותר מבחינתנו (אנחנו שטיילנו). רובע קז`ימייז` (Kazimierz)
קרקוב העתיקה מחולקת לשני רובעים – אולד טאון וקז'מייז' שהוא הרובע היהודי שבעבר שכנה בו אחת הקהילות הגדולות באירופה.
בתקופה האחרונה הרובע חווה התעוררות והפך לצד המתוייר ביותר בקרקוב. בחלק מהרובע איזורים שלמים מלאים בפאבים ומסעדות והוא הומה דיירים יומם וליל. אגב, לכל אוהבי הבירה. חצי ליטר – 6-7 שקלים. שווה נסיעה? והבירה הפולנית מממעעוווולללה. והאוכל? 8 איש אכלנו ארוחת ערב מלאה ויצאנו עם כ 600 שח כולנו. (לברר בחשבון. לעיתים הטיפ כבר מופיע בחשבון). 1 זלוטי – 1 שקל לערך.
ניתן לטייל ברובע היהודי ברגל, הכל קרוב או לקחת טראם, אוטובסים, טוקטוק (בהמשך) לסיור של כשעה +. ממש לא יקר.
קצת על יהדות קרקוב מאז ימי הביניים – בסביבות המאה ה 11 קרקוב הפכה לבירת פולין. וכרגיל, כאשר רצו לפתח את העיר הזמינו את היהודים לבוא ולהתיישב (מי שמכיר קצת היסטוריה זה קרה לא פעם לאורך ההיסטוריה במקומות שונים באירופה). במאה ה 14 בתקופת המלך קז'ימייז' הגדול, שהתאהב בבחורה יהודית בשם אסתר, הורחבו זכויות היהודים (אהבת המלך לאסתר – מזכיר משהו?). הדבר עורר התנגדות בקרב יונקי חלב אימם אנטישמיות מובנית והם הצליחו לגרש את היהודים מהעיקר קרקוב לעיר סמוכה בשם קז'ימיר. למגינת ליבם של אותם "אוהבי ציון" הקהילה פרחה ופרחה והפכה למרכז יהודי רוחני, אחד הגדולים באירופה בזמנו. המרכז היה אחד מחברי ועד ארבע הארצות (נא לעיין במונח הזה בויקיפדיה). אבל, במאה ה 18 היתה ירידה כללית של הכלכלה בכל פולין והעיר קז'ימיר הפכה לחלק אינטגרלי מקרקוב.
רחוב Szeroka – לב הרובע היהודי. כאן למעשה התיישבו היהודים הראשונים במחצית המאה ה 14. יש ברחוב מסעדות בעלות שם יהודי אבל שם זה מסתיים.
ברובע מספר 7 בתי כנסת. למי שמעוניין להלן חלקם:
בית הכנסת ובית הקברות ע"ש משה איסרליס – Remu ביקור מעניין בעיקר בבית הקברות העתיק. כתובת: Szeroka 40 מחיר: 5 זלוטי
בית הכנסת העתיק: בקצה רחוב Szerok
בית הכנסת טמפל (Temple Synagogue): כתובת: Miodowa 24.
שעות ביקור: א` – ו` – 09:00-18:00
מחיר: 5 זלוטי
המוזיאון היהודי – גליציה (Galicia Museum): מוזיאון לחקר מורשתם של יהודי פולין. בניגוד למוזיאונים רבים המתמקדים בתקופת השואה, מציג מוזיאון זה אספקטים שונים בעולמם של היהודים, שחיו במדינה. במוזיאון מתקיימים הרצאות, תערוכות וקונצרטים של מוסיקה יהודית. התערוכה הקבועה במוזיאון נקראת "עקבות של זכרון" (Traces of Memory) והיא סוקרת את חיי היהודים בעיירות וכפרים ברחבי המדינה.
כתובת: Dajwor 18
ועוד מספר אתרים בעיר העתיקה:
מערת הדרקון Smocza Jama) ). כאן התגורר דרקון ואבל האגדי, שהטיל חיתתו על העיר עד שחוסל בערמומיות על ידי הנסיך קראקוס. ניתן לעשות סיור בתוך המערה האפלולית או סתם להשקיף על פסל הארד של הדרקון, היורק אש מלועו כל מספר דקות.
דמי הכניסה למערה: 3 זלוטי.
שעות פתיחה: אפריל עד אוקטובר – 10:00- 17:00 (לא ביקרנו שם-פטריק אמר שזה מתאים לילדים.
קתדרלת ואבל היא המקום בו הוכתרו ונקברו מלכי פולין לאורך הדורות – כניסה חינם
טירת ואבל – השוכנת בסמיכות לקתדרלה
הדרך המלכותית (The Royal Route) – בדרך זו עברו שיירותיהם של מלכי פולין אשר עשו את דרכם בחזרה לטירה המלכותית.
כנסיית סנט מארי (St. Mary`s Church) – המבנה המרשים שנמצא בקדמתה של כיכר השוק ידוע במזבח הגותי הגדול שבו, שנבנה במאה ה- 15.
האוניברסיטה היגלונית (Uniwersytet Jagiello?ski) – אוניברסיטה זו, שהוקמה במאה ה- 14, היא העתיקה ביותר בפולין ואת העתיקות באירופה.
ישנו טוב, חלמנו על הארוחה של אתמול בערב והתעוררנו בבוקר רעבים – אכלנו ויצאנו שוב לדרך